Please select a page template in page properties.

Weishaupt: egy sikertörténet. 1932 óta.

1800 után

A 19. század elején Joseph Anton Weishaupt fújtatók gyártásába kezdett Schwendi faluban. Az „Intelligenz-Blatt für den Oberamts-Bezirk Biberach“ lapban 1842-ben volt olvasható, készíti „[...] fújtatók minden fajtáját hámor-, patkoló- és fegyverkovácsok számára, alapvetően minden tűzi munkához, mely fújtató kiválóan használható és jó minőségben készült […] A minőségért és a használhatóságért mindenkor jótállunk. – Egyébiránt a Weishaupt fújtatók magukat ajánlják.“ És a következő évtizedekben értékesítésük gondmentes volt.

1900

1900 körül a „Gebläsefabrik Schwendi“ már idősebb Franz Weishaupt-hoz, Max Weishaupt édesapjához és annak fiatalabb testvéréhez Franz-hoz tartozik. A gyártási palettához fújtatóberendezések tartoznak – templomi orgonák fújtatói is – valamint mobil és álló kovácstűzhelyek lakatos műhelyek, kovácsok, gépgyárak és javítóműhelyek számára.

1932

Az 1908. október 31-én született Max Weishaupt 1932-ben, a világgazdasági válság közepén alapítja meg Schwendi-ben vállalkozását. „Max Weishaupt, Maschinenfabrik, Schwendi“ a cég neve. „Minél rosszabb idők járnak, annál jobban kell igyekezni, tenni“: e gondolat jegyében kezd a cégalapító újra fújtatókat és kovácstűzhelyeket gyártani.

1936-tól a megrendelések száma jelentősen nő. Lehetővé válik a műhely egy irodarésszel való bővítése, így több hely áll a gyártás rendelkezésére.

1938

1938-ban Max Weishaupt és Sofie Kiesle, egy fodrászmester leánya házasságot kötnek. A következő évben megszületik a legidősebb fiú, Siegfried, majd 1941-ben Herbert, 1949-ben Maximilian. A fenti fénykép 1953-ban készült.

Az üzem a második világháborút károk nélkül élte túl. Azonban a következő években a francia katonai kormányzás jóvátételként több ezer gép leszerelését rendelte el Württemberg és Hohenzollern területén. Egy nagy esztergát koboztak el Max Weishaupt üzeméből. Az 1948. július 20-án végrehajtott pénzreform után lassan javul a helyzet. Az új D-Mark vásárlóereje lehetővé teszi, hogy ismét lehessen nyersanyagokat beszerezni a gyártáshoz. Weishaupt megkezdi az elektromotorok gyártását is. Ehhez a kezdet a háború után időszakban, az elektromotorok javítása volt.

1950

1950-től a Weishaupt hűtőventilátorokat szállít a „Maico Mobil“ motoros járműhöz, melynek nagyszerű piaci sikere van. 1955-öt írunk, amikor az együttműködés befejeződik. A Weishaupt teljesen a tüzeléstechnikára koncentrál.

1951 döntő találkozást hoz: júliusban Max Weishaupt először találkozik a svájci Jakob Meier-rel. A kapcsolatfelvétel oka tulajdonképpen Max Weishaupt azon szándéka. hogy elektromotorokat adjon el. Másképp alakul: a Német Szövetségi Köztársaság, 920976 számon Jakob Meier számára szabadalmat jegyzett be olajégő feltalálásáért. Meier német vállalatot keresett, mely ezt az égőt „Monarch“ névvel, licencként gyártja.

1952

A „Monarch“ olajégő licencszerződését Max Weishaupt és Jakob Meier június 6-án írja alá – ahogy Weishaupt írta: „hosszú, nehéz tárgyalások és levelezések után“. Innentől kezdve a a vállalat az egész világon értékesítheti az égőt, kivétel csak Svájc. Az első égő  szerelése, a svájci égőtechnikai szakember Raymond Bärtschi vezetése alatt történik. Ő műszaki kérdésekben adott tanácsokat a vállalatnak.

A cég épülete túlontúl kicsinek bizonyul. Köszönhetően egy 40.000 Mark összegű állami támogatásnak Max Weishaupt bővíteni tudja üzemét. Építési telket vásárolt 5.000 márkáért a „Zum Hirschen“ vendéglő (mely épületben ma a városháza található) mögött és a Gutenzellerstraße 2 alatt új műhelyt épített. Amire azonban az új épület elkészült, már nem volt elég a termelés nagyon gyors felfutásához. Egy reklámprospektus bepillantást enged az üzembeli munkára.

1953

A felső-svábországi vállalat első képviseletét az Augsburg-i Alois Steimer kapja meg. Őt követi 1954-ben Hans Niclas, Wissen an der Sieg városában, majd 1956-ban Hans Bongartz, Lübbecke-ben. Ő a cégét gyorsan az egyik legnagyobb gyári képviseletté építette ki.

1954

Teljesen váratlanul elhuny január 28-án a Monarch-égő  feltalálója, Jakob Meier. Ez a gyáros özvegyével egy új Monarch-megállapodást tesz szükségessé. 1955. február 1-én ez aláírásra is kerül.

<hr/>

A vállalat termékpalettája immár széles és sokoldalú: elektromos ventilátor (214 márkától), orgonafújtató (175 márkától), elektromotorok (113 márkától) és nagynyomású ventilátorok (305 márkától) éppúgy beletartoznak, mint a „teljesen automatikus Monarch olajtüzelőberendezés“ 2080 márkás áron.

1955

Lépésről lépésre bővül az értékesítési hálózat: csupán egy évvel az első képviselet megalapítása után további 14 nyílt meg.

És már külföldön is megjelent a cég: Hollandiában, ahol Ton Harmsen megalapítja a „Monarch Nederland“ céget – Harmsen a Weishaupt család közeli barátja lesz – és Portugáliában a Burmester család tulajdonolta Rost & Janus képviselettel.

1956

A külföldön való megjelenés professzionálisan történik: angol és portugál nyelvű prospektusok mutatják be a Weishaupt olajfűtések előnyeit és teszik lehetővé a helyi képviselő meggyőző fellépését.

Friedrichshafen-ben Raymond Bärtschi képviseli a Weishaupt-termékeket. Az olajtüzelést kapcsolószekrények egészítik ki. Ezek megkönnyítik a kivitelezést a fűtésszerelőnek és a vevőnek az új fűtés üzemét: komfortosan és gazdaságosan vezérelve azt.

1957

A vállalat 25. jubileuma évében a Weishaupt (200 munkatársával) már a Rot folyó völgyének legnagyobb ipari üzeme. Az ünnep alkalmával felavatták a Bruckmähder területen az új üzemet: új gyártócsarnokkal és nagy igazgatósági épülettel. Ezzel találta meg, foglalta el a Weishaupt a mai cégszékhelyét. A munkatársi viszonyok, a munkahelyi légkör ápolására Max Weishaupt üzemi kirándulásra hívta meg a dolgozókat Allgäu-ba.

Már 20 gyári képviselet és számos vevőszolgálati pont, több mint száz vevőszolgálati autóval gondoskodik a termékek beépítéséről és karbantartásáról, országszerte. Hogy a cég vezetője számára a szerviz milyen fontos, kitűnik egy bizalmas, a vevőknek írt leveléből. Ebben azt kéri: „szíveskedjen közölni velem, elégedett-e Ön berendezésének, az illetékes gyári képviselet általi gondozásával, figyelemmel kísérésével. Ha ez az elvárások ellenére nem így lenne, szeretném Ön arra kérni, minden szépítés nélkül jelezze felém.“

1958

A teheráni császári udvarban Weishaupt olajégők működnek, az angol légiközlekedési és munkaügyi minisztériumban, orosz hajókon és számtalan bel- és külföldi vevőnél szintén. A Németország legnagyobb számban értékesített olajtüzelőberendezéséről szóló szlogen szerint: „a Monarch-olajégők meghódították Európát“. Teljesítménytől függően, áruk kapcsolószekrénnyel együtt 1621 és 5859 márka között van.

1959

Az év kezdetétől a vállalat már nem személyi társaság, hanem korlátozott felelősségű társaság. Az új név: „Max Weishaupt Schwendi GmbH“. Egyidejűleg a cégalapító „élete hosszú évek óta hű társát, Sofie Weishaupt asszonyt, üzlettársnak“ jegyeztette be, ahogy azt üzleti partnereinek írta.

Köszönhetően a kiérlelt technikának, több kényelmet kínál a „Cuenod“ keringetőszivattyú, amelyet tavasztól kezdődően a Weishaupt a svájci Atelier de Charmilles cég licenceként gyárt. Ha korábban a felmelegített vizet a fűtéskörben csupán a nehézségi erő kellett cirkulációra kényszerítse, ezt a feladatot most a szivattyú megbízhatóan elvégzi.

1960

„1 komplett olajtüzelés“ és vele együtt 3000 liter fűtőolaj a rejtvény első díja, amely rejtvényt a „Das Haus“ c. folyóirat júliusi számában jelentetett meg a Weishaupt – az első lépés a végfelhasználók felé küldött reklám irányában.

A „Kleine Bühne“ új mozi Schwendi egyik látványossága. A Gutenzeller utcában lévő valamikori gyárcsarnokban kerül kialakításra. Max Weishaupt ezzel munkatársainak és a község lakosainak kívánt több szórakozást nyújtani. A premier szeptember 2-án volt. A film: „És az erdők örökké énekelnek“ főszereplője Gert Fröbe.

1961

„Kedves Költséghely-vezetők“: kezdte a ház vezetőinek küldött levelét Max Weishaupt. Az alkalom: az elmúlt években a vállalat olyan gyorsan fejlődött, hogy a cég könyvelésében egy új struktúra vált szükségessé. Cél volt többek között: a gyorsan rendelkezésre álló havi eredménykimutatás.

Már három évvel az új központi épületbe való beköltözés után szükséges lett a bővítés. A Weishaupt 400 munkatársat foglalkoztat, az értékesítés, a könyvelés, a személyzeti ügyek csak folyamatosan növekvő létszámmal végezhetők el.

1962

A 30. cégjubileum alkalmával megjelent számok, lenyűgözően emelkedő pályát dokumentálnak, különösen az égőgyártás 1952-es megkezdése óta. Csupán hét év kellett a forgalom meghatszorozásához, 1961-ben 30 millió márkáról van szó. 500 munkatárs dolgozik most a Weishaupt-nál. A Németországban eladott összes olajégő 25 százaléka Schwendi-ben készült. A vállalat 13 országban van jelen, a kirendeltségek, képviseletek és vevőszolgálati helyek száma 60-ra nőtt. A „Deutschen Volksblattes“ c. lap találó főcíme a jubileum kapcsán: „Műhelyből világcég.“

Nagyon korán vált a technológiai úttörő Weishaupt korszerű adatfeldolgozásra. Induláskor még lyukkártyás mechanikus gépek jelzik az új idők beköszöntét.

1963

Egyszerű, minimalista és elegáns: a legendás ulmi Hochschule für Gestaltung (hfg) főiskolával kezdődő együttműködés révén a Bauhaus formanyelve bevonul a vállalat formavilágába. Ez a mai napig meghatározó a termékeken. Az új vásári standot, az ulmi Institut für Produktdesign két neves szakembere, Hans Gugelot és Hans Sukopp álmodta meg és először Frankfurt-ban kerül kiállításra. Csakúgy mint a W1 és WG1 égők, az első úttörő formavilágú termékek.

Egy új tüzelőanyag, egy új égő : a WG1 gázégővel indul a Weishaupt egy új korszakba. Átfogó kutatási munka terméke és Max Weishaupt nagyon figyelemre méltó előrelátását mutatja: ő korán felismerte a földgáz jelentőségét - jóval korábban, mint az iparág többi szereplője. 

1964

A Gáz- és Víztechnikai Szakemberek Német Egyesülete, rövidítve DVGW, elismerő igazolása azt dokumentálja, hogy a Weishaupt új gázégője műszakilag kifogástalan. A WG1, atmoszférikus égő  után, a WG2 típussal, immár a második modellel, egy ventilátoros gázégővel lépett piacra a Weishaupt. A vizsgálatokat a TÜV Bayern végezte el.

Egy új égőgenerációt alapoz meg a W1 olajégő – formai, műszaki tekintetben és szerviz-barátságát illetően. Ez egy olyan fejlesztés, mely a mai napig a Weishaupt termékpaletta egyik oszlopát testesíti meg. Először készült olyan égő , mely többpólusú elektromos csatlakozókkal van felszerelve, ami az installálást rendkívül egyszerűvé teszi – ezzel jóval megelőzve korát.

1965

A W1-égők iránti hatalmas érdeklődés megkívánta a gyártási terület megnövelését. Az elkészült 6500 négyzetméteres új épület révén már 22000 négyzetméter terület áll az égőgyártás rendelkezésére.

A Lipcsei Vásár programjában szerepelnek a keleti blokk nagyvállalatainak vezető munkatársaival folytatott megbeszélések. A W1 égő  és a WS1 vezérlőszekrény aranyérmet kap, műszaki színvonalának elismeréseként.

1966

Müller-Brockmann műterméből új innováció érkezik: az első, a végfelhasználók számára készült prospektus. A brosúra, melynek címe „Weishaupt – Wärme, Wohlbehagen, Wirtschaftlichkeit“ (Weishaupt - meleg, jó közérzet, gazdaságosság) bemutatja a termékek választékát és azok különböző alkalmazási lehetőségeit.

A Kutatási és Fejlesztési Intézet egy kihelyezett részlege tevékenykedik szeptembertől decemberig az augsburgi Közművek területén: miután Schwendi-ben még nincs gázellátó hálózat, a nagy gáz- és kéttüzelőanyagos égők továbbfejlesztéséhez szükséges teszteket ebben a különleges provizórikus formában kell elvégezni.

1967

A 35. cégjubileum a Max Weishaupt GmbH egy további minőségi ugrását dokumentálja. A jubileumi évben a teljes forgalom 69,4 millió márka, ennek 60 százaléka belföldön, 40 százaléka külföldön keletkezik. Öt éven belül a cég megduplázta a nyereségét. 2690 munkatárs tevékenykedik a teljes Weishaupt-szervezetben, 872 a gyárban és a kirendeltségeken, 317 a francia és a belga leányvállalatnál, a bel- és külföldi gyári képviseleteknél 1501. Az értékesítési- és szerviz-hálózat 13 gyári irodából, 20 gyári képviseletből, 35 szerződéses kereskedőből, 133 körzeti képviseletből és 238 vevőszolgálati helyből áll.

Für Fernheizkraftwerke und andere große Wärmeerzeugungsanlagen eignet sich der neue Ölbrenner Az új U4 olajégő a távfűtőművekben és más, nagyteljesítményű hőtermelő  berendezések számára ad megoldást. Mint minden U-égő , ez is nagy tűztérellenllásokat tud legyőzni, így minden nagyteljesítményű kazánnal kombinálható.

1968

Minden termékére vonatkozó 9,09 százalékos árcsökkentéssel reagált a vállalat az új 10%-os ÁFA-értékre, mely január 1-től lépett érvénybe. A listaárak így gyakorlatilag változatlanok maradtak. 

„Feljövőben a gáz“: ezzel a főcímmel igazolja az október 25-i „Handelsblatts“ c. lap Max Weishaupt előrelátását, mellyel termékei fejlesztését végzi – hiszen a vállalat már 1962-ben piacra vitte első gázégőjét. A tekintélyes gazdasági lap ír a „földgáz-hullámról“ -- a Weishaupt tökéletesen felkészültnek bizonyult.

1969

Az 500000. égő  került le a gyártószalagról, 17 évvel az első Monarch-égő  gyártásának megkezdése után. Egy hatalmas szám – persze ez nem vethető össze a hatvanas évek gyártási kapacitásával. Ez 100000 égő  évente.

A biztonság mindent megelőz – kiváltképp gázégőknél. Ezért kap minden gázégő, még ha az előírások ezt nem is kívánják meg, A minőségi osztályú mágnesszelepet.

1970

Kimagasló technika, tetszetős alak: minden új termék fejlesztésének érvényes receptje, amióta csak az együttműködés megkezdődött Hans Gugelot (elhunyt 1965-ben) és Hans Sukopp formatervezőkkel. Ez a vezérelv a WP kapcsolópult-rendszernél is. Bevált építőelemeivel és tiszta, szolid alakformálásával igazán meggyőző.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka elkészült négy WG3 típ. gázégő, vasárnap délelőtt megkezdődött Kölnben a beépítés, hétfőn hajnali 5 órakor minden üzemkész volt: köszönhetően a kölni Weishaupt iroda hozzáállásának egy nagyüzem, amelyet egyik beszállítója cserben hagyott, a hetet kezdő reggeli műszakra szállítóberendezését fel tudta készíteni, megtörtént az átállás városi gázról földgázra.

1971

A Német Szabadalmi Hivatal a Kutatási és Fejlesztési Intézet egy fejlesztését „megnemesítette“: szabadalmi védettséget adott annak a „kéttárcsás- keverőrendszernek“, mellyel a Weishaupt már egy éve gáz- és kéttüzelőanyagos égőit felszereli. Ez a keverőrendszer  a különböző tüzelőanyagok  (gáz és olaj) és a levegő optimális keveredését biztosítja, valamint még stabilabb lángot.

A plébániatemplom Schwendi-ben négy új harangot kap, adományozta: Max Weishaupt családja, három fia. Beharangozták az 1972-es évet. A Weishaupt adakozó-készség – a plébániatemplom csak egy a példák közül – sokféleképp nyilvánult már meg és folytatódik a jelenben is.

1972

40 év Weishaupt: ünnepléshez nem csak a dátum ok. A vállalat fantasztikusan áll. Az összforgalom a jubileumi évben 111,8 millió márka, melynek 70 százaléka belföldről, 30 százaléka külföldről származik. A gyárban, Schwendi-ben 930-an dolgoznak, a kirendeltségeken további 348 és a külföldi leányvállalatoknál 290. A Weishaupt-égők piaci részesedése Németországban állandó 25 százalékon áll.

Csupán 8 évvel a piaci bevezetéstől számítva elkészült az 500000. W-sorozatú égő  a gyártósoron, s ahogy a „Weishaupt Report“ kiadvány józanul megjegyzi: „a nagy ünneplésnek nincs oka“. Hiszen Schwendi-ben megszokottak már a nagyobb léptékű dolgok.

1973

Szeptemberben a Weishaupt do Brasil megnyitja új üzemtelepét. Csak két év telt el a leányvállalat alapítása óta és az új csarnok beköltözésre kész São Paulo-ban. Senator Max Weishaupt személyesen adja át az építményt rendeltetésének.

A DVGW nagyon alapos vizsgálat után megadja a vállalatnak a „Bizonyítvány - a DVGW-Merkblatt G 676 szerinti karbantartó vállalat“ igazolást. Ezzel a Weishaupt munkatársai engedélyt kaptak arra, hogy az általuk szállított berendezéseket karbantarthassák.

1974

Az eddigi legnagyobb tüzelőberendezés hagyja el a gyártószalagot: a WK5. Minél nagyobb az égőteljesítmény, annál nagyobbak a teljesítendő műszaki követelmények. Ezért érhetett el a Weishaupt, kitűnő hírnevével az iparágban, amelyet mind a technika megbízhatósága, mind a vevőszolgálat alapozott meg, egy az átlagon felüli piaci részesedést. A WK5 ipari üzemeltetésekhez készült. Olajfogyasztási teljesítménye óránként 2400 kilogramm.

A Herbert-Weishaupt-Alap létrehozása. Nevét Max Weishaupt második legöregebb fia után kapta, az Ulm-i székhelyű alapítvány feladata a cukorbetegség felismerésének és kezelésének kutatása; Herbert Weishaupt 1973. február 4-én ebben a betegségben hunyt el. Az alapítvány alaptőkéje 50.000 márka.

1975

A Max Weishaupt GmbH mérlegösszege először lépi át a 100 millió márka szintet.

„Pénzét ne tüzelje el a kéményen keresztül!“ Ezzel az üzenettel fordul a vállalat közvetlenül a végfelhasználókhoz. A hét egyszerű és hatásos tipp arra, hogyan lehet a fűtésnél pénzt spórolni, megteremti a figyelmet a prospektus központi mondanivalójához: nevezetesen, egy Weishaupt égőbe való beruházás valóban a leghatékonyabb cselekedet mind a környezet, mind a saját pénztárcánk védelme érdekében. 

1976

Kassel városában megkezdte munkáját az új kirendeltség.

Már Tajvan is a képviseletek szélesre nyílt hálózatához tartozik, itt a megkötött szerződés alapján a Singhotex cég látja el a feladatokat. Következő a Reinach-i (Svájc) HSB képviselet. 

1977

A vállalat 45. jubileumakor a Weishaupt csoport konszolidált forgalma elérte a 177 millió márkát. Ebben az export részesedése 36 százalék. Schwendi-ben 925 munkatárs dolgozik, további 325 a kirendeltségeken és 430 a külországi leányvállalatokban, ebből a legtöbben Franciaországban és Brazíliában.

A kék láng a „Purflam“ olajégő márkajele. A nullszériában 200 darab kerül legyártásra. Különlegessége: az olaj és a levegő szó szerint az elgázosodásig keveredik és úgy ég el, mint a gáz - teljesen. Ezért ilyen a láng színe. A Purflam több mint egy évtized fejlesztőmunkájának eredménye.

1978

Elmúlt az írógép ideje: helyét a számítógép, ebben az időben még „képernyős íróautomata“ megnevezéssel veszi át, elindítva az irodai munka és szervezetek új korszakát.

A Birmingham melletti Willenhall-ban felavatják a Weishaupt U.K. új cégközpontját. Itt illesztik a termékeket a brit előírásokhoz. A terjedelmes, mindent felölelő raktár garantálja, hogy a vevő azonnali szállítást kapjon, természetesen akár perfekt felszereltségű szervizautó segitségével.

1979

A Weishaupt-nál a tiszta környezet nem csupán alapeszme a tüzelőberendezések fejlesztésénél, hanem érvényes irányelv a termelés során is. Ezért áprilisban üzembe helyeznek Schwendi-ben egy korszerű szennyvíz-kezelő berendezést. Olyan alaposan tisztítja a keletkező szennyvizet, hogy azt teljesen veszélymentesen lehet a csatornába engedni. Korábban előkészítés volt szükséges, egy müncheni gyűjtőhelyen. 

1980

A „Manager Magazin“, Németország egyik vezető gazdasági magazinjának áprilisi száma címoldalán Siegfried Weishaupt. Alapgondolat: „Az energiakrízis vonzó piacokat nyit meg.“ Sikeres vállalatok stratégiái az olajsokk következményeinek kezeléséről a téma és Siegfried Weishaupt a legfontosabb beszélgető partner. A címlapkép figyelemre méltó energiákkal készült: a gyár területén egy nagy ipari égő  lövi ki hatalmas lángját az éjszakai ég felé, hogy a cégvezető portréjának hangulatos-drámai hátteret kölcsönözzön.

A legnagyobb precizitás a gyártásban, a kezdetektől az alapelvekhez tartozik. Egy CNC-vezérlésű mérőgéppel, mely az eredményeket digitális kijelzőn jeleníti meg, minden egyes munkadarab még pontosabban ellenőrizhető, a mérési eredmények jegyzőkönyve teljesen automatikusan készül el. 

1981

Az új porlasztásos WL10 olajégő egyik legfontosabb innovációja a fűtött porlasztófej. Ennek a saját fejlesztésnek köszönhetően, akár a könnyű fűtőolaj is előmelegített, ami az égő  indulási feltételeit javítja. Egyidejűleg ez a technika különösen alacsony fűtési teljesítménnyel működő fűtőkazánok zavarmentes üzemét teszi lehetővé, akár családi házakban. Egészen kiváló égési/tüzelési eredményei alapján a WL10 égő  a következő évben megkapja a „Blauer Engel“ „Kék angyal“ ökocimkét. 

1982

Búcsú Senator h. c. Max Weishaupt úrtól. Röviddel 74. életévének befejezése előtt augusztus 18-án eltávozik az a férfi, az az ember, aki 1932-ben egy kis műhelyben kezdte és a vállalat 50. jubileumakor egy nemzetközi rangú vállalatot hagy hátra. Cége gazdasági erejének, de személyes lelkesedésének, elkötelezettségének is hála szülőfalujából Schwendi-ből egy prosperáló közösség fejlődött ki. A képen Max Weishaupt úr felségével Sofie asszonnyal, villájuk kertjében: a magánember, aki magát családjához mindig szoros kötődésben érezte.

A világ egyik vezető műszaki múzeuma, a müncheni Deutsche Museum, bemutató berendezésként Weishaupt-égőt választott ki: egy WL2 olajégőt és egy WG1 ventilátoros gázégőt. A Kőolaj és földgáz szekció látogatóinak valódi emisszió - és tüzeléstechnikai méréseket mutatnak be, mérőműszerekkel.

1983

Áprilisban elhagyja a szerelősort a kétmilliomodik Weishaupt tüzelőberendezés. Ez egy WG2 típusú ventilátoros gázégő. A Wuppertal-i „Behindertes Kind“ „Mozgássérült gyermek“ projektnek ajándékozzák.

A Weishaupt 108 fiú és lány képzését végzi: mint irodai segéd, ipari beszerző, részletrajzoló, géplakatos, elektromos készülék mechanikus, energetikai berendezés elektronikus és szerszámkészítő. A Schwendi-ben dolgozó munkatársak tizenegy százaléka járul hozzá nélkülözhetetlenül a régióbeli foglalkoztatási képzéshez, így a vállalat első az országban. A német vállalatok ilyen jellegű képzési aránya átlagosan épp öt százalék. 

1984

Az égők új osztálya kerül a piacra: a 60-as és 70-es építési nagyságú nagyégők jelentik az ipari égők generációjába való belépést, kiugró szabályzási és tüzeléstechnikai tulajdonságokkal. A gáz-, olaj- és kéttüzelőanyagos égők teljesítménye lefedi a 700-tól 11000 kW-ig terjedő tartományt.

A munkatársak több mint fele, már több mint tíz éve a vállalatnál dolgozik, 20 százalékuk még 20 évnél is régebben. Ebben visszatükröződnek a kitűnő munkafeltételek, a munkahelyek minősége valamint a jó üzemi hangulat.

1985

Az október 11-én Schwendi-ben zajló szimpózium témája „Tiszta környezet olajjal és gázzal“. Nagyon sok szakember vitatja meg azt a Kutatási jelentést, melyet a Weishaupt e témában kiadott. Ez nagyon kritikusan elemzi az 1984-ben megjelent „A Szövetségi Kormány harmadik imisszióvédelmi jelentése“ c. dokumentumot, mely a környezet, „Háztartások és kisfogyasztók" alkalmazta olaj- és gáztüzelés általi terhelését nem kellő alapossággal tárgyalja. A vállalat szakemberei bemutatták mindazon műszaki lehetőségeket, melyek már most alkalmazhatók a károsanyag -kibocsátás csökkentésére. Egy 20-oldalas kiadvány készült a fontos információkkal és érvekkel, 100.000 példányban nyomtatva. A füzet igen nagy figyelmet keltett.

Egyiptomban átveszi a Weishaupt-képviseletet a Delta Modern Service. Said Owies tulajdonos alapos oktatást kap Schwendi-ben.

1986

25 éve tevékenykedik a Monarch-Franciaország: jubileumát ünnepli a vállalat első és legnagyobb leánytársasága. A Párizs-i alapítás után Thionville, Lothringen közbülső állomások következtek, ma Colmar a székhely. Közel 200 millió frank az 1986-os forgalom, ezzel a francia tüzelőberendezés-ipar legnagyobb forgalmú vállalata. 40 kirendeltség és műszaki iroda, ezek nagy része már saját épületben. Közel 300 munkatárs végzi egész Franciaországban a partnerek gondozását, kiszolgálását.

Az olasz leányvállalat átköltözik az újépítésű cégközpontba, Saronno-ban.

1987

Először 300 millió márka a csoport forgalma: az 55. cégjubileumhoz fantasztikus hír. A mérleg összege elérte a 178 millió márkát. 983 foglalkoztatott dolgozik Schwendi-ben, 506 a 20 német kirendeltségben és a tíz külföldi leányvállalatban 613. A forgalom 37 százaléka származik exportból, időközben ennek kétharmada a leányvállalatokon keresztül.

Donaueschingen-nél, Blumberg-ben új kirendeltség nyílik

1988

A Bodeni tó régióját az új Ravensburg-i kirendeltség gondozza. Ott korábban Raymond Bärtschi gyári képviselete volt illetékes, aki igazán fontos ismereteket adott át a Weishaupt számára a kondenzációs technika  területén. Bärtschi egészségügyi okok miatt adta vissza a képviseletet és röviddel ezután elhunyt.

A dolgozókról való gondoskodás fontos tradíció a Weishaupt-nál. Hajdanában a cégalapító Max Weishaupt épített gyári lakásokat odaköltözött alkalmazottaknak, most Siegfried Weishaupt az, aki üzemi időskori ellátást alapít rendkívüli szolgáltatásokkal.

1989

Búcsú Sofie Weishaupt asszonytól. 81 éves korában, február 16-án elhunyt a cégalapító Max Weishaupt cégtársa és felesége. Az indulás döntő jelentőségű éveiben volt hű útitárs és alakította a vállalat történetének sok részét. Élete végéig komoly része volt a cég fejlődésében.

1990

Micsoda siker! Alighogy piacra lépett, máris elhalmozzák kitüntetésekkel a Weishaupt Thermo Unit kazánt: az „Industrie-Forum Design Hannover“ alkalmával Siegfried Weishaupt az alsószászországi pénzügyi minisztertől, Birgit Breuel-től veszi át a „Különdíj a kiváló dizájnért“ díjat, a müncheni szakipari vásáron a „Szövetségi díj a szakma érdekében kifejtett kiváló innovátori teljesítményért“ elismerést. De a stuttgarti és az északrajna-westfáliai Design Center is jutalmazza a Thermo Unit-ot, valamint az „Interclima“ párizsi szakvásár zsűrije is. De nem csak az új termékkel kapcsolatos dicséretek alkalom az örömre: hanem az értékesítési számok – már az első gyártási évben több mint 10.000 eladott kazán  – is.

A gyártósoron elkészül a kétmilliomodik W-égő . Ez rendkívüli siker – ami azonban a gyárban, amint azt a „Weishaupt Report“ józanul megjegyzi, „különösebb feltűnés nélkül“ kerül elkönyvelésre.

1991

6480 méter magasságban még sohasem lobogott Weishaupt-zászlócska – és a fűtési iparból valószínűleg ez az első cégzászló egy hatezresen! Jean Bernhard Gaumin hegymászócsoport vezető és főfoglalkozásban hő-mérnök, tartotta a kamera elé, amikor ő és nyolc kísérője a perui Andok Ausangate hegyét megmászta.

1952 óta a gyárat Schwendi-ban három millió égő  hagyta el – átlépve egy nagyon jelentős, igen messzire hallatszó határt. A hárommilliomodik egy WGL30 típusú kéttüzelőanyagos égő , mely a sachseni Löbau Körzeti kórház számára került felajánlásra.

1992

Megnyílik a Weishaupt Forum. Richard Meier new yorki építész jelenlétében ünnepélyes keretek között felavatták az általa tervezett kiállítási-, oktatási- és szociális épületet. Kétévnyi építés után új arculatot kapott a gyár Schwendi-ben: stílusában puritán, az utolsó részletéig precíz. A több száz meghívott jelenlétében tartott ünnep egyik csúcspontja: a jelenkor jelentős komponistája Philipp Glass koncertje, a „minimal music“ egyik képviselője. Saját maga játszotta „Opening“ c. művét.

Példamutató a Weishaupt minőségirányítási rendszere, megfelel az ISO 9001/EN 29001 szabványnak. Ezt igazolta a Deutsche Gesellschaft zur Zertifizierung von Qualitätssicherungssystemen, rövidítve DQS, mely minden egyes munkafolyamatot átvizsgált, a rendelés vételétől kezdve egészen a vevőszolgálatig. Így hivatalosan igazolást nyert, hogy a vállalat minőségmenedzsmentje megfelel a nemzetközi szabványoknak.

1993

Egy magas kitüntetés a Weishaupt Forum számára: megkapja a „Deutsche Architekturpreis ’93“ (Német Építészeti Díj '93) kitüntetést. Egy ünnepség keretében Rita Süssmuth, a Német Szövetségi Parlament elnöke nyújtja át Siegfried Weishaupt úrnak a Bonni Parlamentben. A zsűri dicsérete: a Richard Meier által tervezett Forum „megfelel a városiasodási folyamatnak, mely egy ipari termelési helyet, egy oktatási központot és egy jelentős kortárs művészeti gyűjtemény tereit fogja össze vidéken építészeti egységgé.“

Megalakul a 14. leányvállalat: Svédországban. Egy új kirendeltség, illetékességi területe Kelet-Bajorország, Regensburg-ban bővíti az értékesítési- és szervizhálózatot. További képviseletek alakulnak, Athén-ben az Energia, Indiában a Rajni, Mecedóniában a Termoking cég.

1994

Az új speciális gázkazán, a „Weishaupt Thermo Gas“ piacra kerül. A 9 és 34 kW közötti hét teljesítménynagyság lehetővé teszi az igények alapján történő kiválasztást -- a családi ház vagy társasház nagyságának és hőigényének megfelelően. A kazán  szállítása készreszerelt és előbeállított állapotban történik, a fűtéstechnikai szakember számára a szerelés és az üzembe helyezés rendkívül egyszerű. 

Siegfried Weishaupt urat választották a CEB Európai Tüzelőberendezés-szövetség elnökévé. Max Weishaupt úr volt a Szövetség egyik alapítója és alapító elnökeként vezetője.

1995

Félreismerhetetlenül Richard Meier: az új vásári standot, mely először a frankfurti ISH kiállításon jelent meg, a híres New York-i építész tervezte. A formanyelv, mely már a Weishaupt Forum épületet is meghatározta, a klasszikus arányok és a világító fehér egyértelműen, világosan kiemelik a standot a hagyományos vásári standok megoldásai közül. Azt az 1963-ban Hans Sukopp által kifejlesztett stand-rendszert váltja fel, mely sok éven keresztül bizonyította minőségét és időtlenségét.

A Monarch Nederland 40. és alapítója Ton Harmsen 70. születésnapja: kettős jubileum Hollandiában. Ton Harmsen azok közé tartozott, akik az olaj- később a gáztüzelés útját előkészítették Európában. Nem csak üzletileg, hanem barátilag is kapcsolódik a Weishaupt házhoz.

1996

Nagyvolumenű gyártási beruházások, melyek egyszerűsítik és automatizálják a termelési folyamatokat. Egy új szálanyag-raktár automatikusan rendelkezésre bocsájtja az anyagot a 180 kazetta valamelyikéből, a raktárkezelő számítógép igényének megfelelően. Az új lemezmegmunkáló központban a számítógép a teljes munkafolyamatot vezérli. A lézertechnikának köszönhetően gyakorlatilag tetszőleges alakok, formák állíthatók elő. Az új hajlító-központban a munkát robot veszi át (felső kép): adagolja a gépnek az előgyártmányt, kiveszi a meghajlított csövet és a kész darabot a már ott lévő tárolórekeszbe helyezi.

Az új „Weishaupt Thermo Condens“ kondenzációs gázkészülék bevezetésével a vállalat teljessé tette termékpalettáját. A készülék lelke az alumínium-szilícium-ötvözetből készült egyetlen öntvény hőcserélő , mely különlegesen érzéketlen a korrózióval szemben. Az egyedi kialakítású kazántest (hőcserélő ) vissza tudja nyerni a füstgázból a kondenzációs hőt (vízgőz ). A készülék nem csak alacsony fogyasztású, takarékos, hanem különlegesen környezetbarát is: a Thermo Condens füstgázában csupán minimális mennyiségű nitrogénoxid  és szénmonoxid  van.

1997

Megkezdődött a digitális tüzelés-menedzsment kora. Az első képviselője: a W40 égő  (felső kép). A berendezés szíve a tüzelés-vezérlő, melynek mikroprocesszora vezérel és felügyel minden funkciót. Adatbusz teszi lehetővé az égő  csatlakoztatását épületfelügyeleti rendszerhez és ezzel megvalósul a távfelügyelet és a távdiagnózis. További innováció: azonos műszaki alapon nyugszik a gáz- és az olajégő, ami egyszerűvé teszi a szerelést, kezelést, beállítást és karbantartást, diszpozíciót és pótalkatrészellátást. Az eredmény: egy nagyon jelentős árelőny.

A 65. jubileumi évben a konszolidált csoport-forgalom 642 millió márka, melyből az export 35 százaléknyi részt ért el. A mérlegösszeg 346 millió márkára emelkedett. A vállalat 2750 embert foglalkoztat, ebből 1083 a Schwendi-beli gyárban, 725 a német kirendeltségeken, a Neuberger-nél 188-an és 754-en a külföldi leányvállalatokban.

1998

multiflam® névre hallgat az új égőtechnika, mely olajtüzelésnél megvalósítja a korábban lehetetlennek tartott nitrogénoxid -csökkentést, a mindennapi életben. Valósággá vált a 120 mg/kWh alatti NOx -érték – üzemi körülmények között igazolódott a Kloster Zwiefalten klinikájánál, ahol mindkét Weishaupt-égő  értékei állandóan 100 mg/kWh alatt voltak. Hogy néz ki az elv: három vagy négy szekunderfúvóka, melyek a primerfúvókával koncentrikusan helyezkednek el, porlasztják a folyékony tüzelőanyagot. Az ezen fúvókákból kiáramló olajköd keveredik az égéslevegővel, a tűztérbeli füstgázokkal és részben elgőzölög. Az így előkészített tüzelőanyag azután közel kék főlánggal ég el, a kisebb teljesítményű tüzelőberendezések kékláng-rendszerével összevethetően. A multiflam-technika ezzel az EL fűtőolaj optimális eltüzelését biztosítja drasztikusan csökkentett NOx - képződéssel, teljes kiégéssel és korommentesen, a legalacsonyabb légfelesleg mellett. A következő évben kiszállításra kerülnek az első széria-égők.

1999

Weishaupt és építészet – egy szerencsés kapcsolat. Ennek a cég-hagyománynak egy újabb kifejezése a svájci leányvállalat új központja Geroldswil/Zürich-ben. Az épület jelképe, mely épületet a neves zürichi építész Theo Hotz tervezett, az üveg zaj- és napvédő pajzs, mely az A1-es autópálya fölé a magasba nyúlik. Példaértékű azonban nem csak az architektúra, hanem a különlegesen energiatakarékos gépészet, melynek követelményeit a tervezés a kezdetektől figyelembe vette.

Elkezdődött az adatfeldolgozás új kora: sikeresen befejeződött a Schwendi-ben az SAP „R/3“ vállalati szoftver bevezetése. A munkafolyamatokat egységesítették, összekapcsoltak egymással minden üzemgazdasági alkalmazási területet. A 2000-es évtől minden kirendeltség egy hálózaton lesz, 2001-től a leányvállalatok is egymás után. A cél: minden egyes megrendelés optimális lebonyolítása.

2000

„Szerelés 2000“ a neve a cég története egyik legnagyobb beruházási projektjének: az égőszereléshez átépítésre kerül egy meglévő csarnok továbbá elkészül egy nagyon modern csarnok 2300 négyzetméterrel. Az év végén elindul az üzem. Az optimális gyártási folyamatok – gyors, rugalmas, munkatárs-barát, gazdaságos és megbízható – megteremtése, elérése volt a cél. Ahogy ez gyorsan kiderült, így is lesz.

A kondenzációs technika  trendjét követik az új WTC45 és WTC60 készülékek, melyek a teljesítményspektrumot felül 62 kW-ig kiszélesítik. Kaszkádrendszerben, melynél akár négy készülék telepíthető egymás után, elérhető a 240 kW csúcsteljesítmény.

2001

50 éven át egy cégnél – ezt a rendkívüli jubileumot ünnepli Bruno Rothmaier október elsején. 1951-ben, 13 évesen lépett be mint géplakatos ipari tanuló és így az égőgyártás egész történetét megélte Schwendi-ben.

110 százalékos szabványos hatásfokával az új „Weishaupt Thermo Condens-A“ kazánsorozat a műszaki lehetőségek maximumán van. A készüléket teljes egészében a cég saját Kutatási és Fejlesztési Intézete fejlesztette és igazi világpremierrel szolgál: a „SCOT-technológia“, optimális tüzelési értékek függetlenül a gáz-tüzelőanyag összetételétől és garantáltan optimális égés mindig, a készülék teljes élettartama alatt végig.

A jó légkör munkából, boldogságból és megbízhatóságból áll, vevőink elégedettségének ez az alapja a világon mindenhol.

A víziónak hagyománya van. Minden generációban.

Max Weishaupt 1932-es cégalapítása óta csak egy irány létezik: előre. Köszönhetően a mélyen gyökerező és ápolt céghagyományoknak is. Siegfried és Thomas Weishaupt a legnagyobb igényességgel, hatalmas knowhow-val és abszolút megbízhatósággal vezetik ma a jövőbe a tradíciókban nagyon gazdag vállalatot.

Sok munkatárs, egy DNS: Megbízhatóság.

A megbízhatóság mint olyan, a Weishaupt-nál nem csupán ígéret. Ez egy magatartás. Mindenkitől. A Weishaupt cég sikerének az alapja a megbízható és régóta ott dolgozó munkatársak. Így több kolléga már a harmadik generáció a családja életében vagy pedig több mint 40 éve a vállalatunkban tevékenykedik. Erre mi, mint munkaadók különösen büszkék vagyunk.

Építészet és művészet. A Weishaupt tiszta irányvonala.

kunsthalle weishaupt

Siegfried Weishaupt és felesége Jutta 50 év alatt létrehozták a modern és a kortárs művészet egy nagyon értékes gyűjteményét, amely 2007. novembere óta egy Ulmban újonnan felépített magánmúzeumban megtekinthető a széles nyilvánosság számára is.

a kunsthalle weishaupt weblapjához
a gyűjtemény

Az absztrakt expresszionizmus – többek között Mark Rothko – különleges alkotásait éppúgy, mint az amerikai pop-művész Warhol, vagy Lichtenstein műkomplexumait foglalja össze a gyűjtemény. Az európai konkrét művészet képviselőit Josef Albers vagy Max Bill képviselik.

A gyűjtemény
Weishaupt Forum
a Weishaupt Forum

A hófehér Weishaupt Forum - a cég központjában, Schwendi-ben - egy építészeti jelkép, melyet Richard Meier amerikai építész tervezett. Az épület a cégcsoport mindennapjainak sok feladatát szolgálja ki, és kifejezésre juttatja az egész cégkultúrát: világos érthetőség, értéktartóság, funkcionalitás.

Up