Please select a page template in page properties.

Az Ön kérdései. A mi válaszaink.

Hozzánk küldött gyakori kérdések termékekről, szervizről és a támogatásokról.

"Helyesen fűteni" - mit jelent ez manapság?

Helyes fűtésnél négy fontos dologra kell figyelni:

  1. Fontos a megfelelő modern és magas hatékonyságú fűtési rendszer kiválasztása annak érdekében, hogy, a fűtési költségek ne tegyék tönkre a háztartás költségvetését.
  2. A házban működő hőtermelő berendezés a lehető legkisebb mértékben terhelje a globális klímát.
  3. Legyen az felújítás vagy új építés, mindenképp érvényes: a megbízható minőségre figyelni kell azért, hogy a fűtőkészülékünk tartósan, megbízhatóan működjön, hosszú ideig.
  4. A személyes lakókörnyezetünkhöz kell kiválasztani a fűtési rendszert, gondosan és egzakt módon – a termékkínálat és a sok kombinációs lehetőség rengeteg egyedi megoldást tesznek lehetővé.

Hogy helyesen fűtsünk, annak alapja a megfelelő, jól kiválasztott termék és a megbízható szakember tanácsadásának kombinációja.

A jó fűtésnek "takarékosan" kell működnie. Olyan nagy lenne a különbség a régi és a mai között?

De mennyire! Energiamegtakarításról ha beszélünk: egyrészt a lehetőség szerint legalacsonyabb energiafelhasználás révén kíméljük saját pénztárcánkat, másrészt kíméljük véges nagyságú tartalékainkat.

Mindegy, mely energiaforrást (Nap, a talajhő, víz és levegő vagy a gáz, az olaj és az áram hőenergiáját) használjuk – napjaink parancsa úgy szól: "hatékonyság-növelés".

Gyakori, hogy nagy mennyiségű kihasználatlan energia távozik a kéményen keresztül, köszönhetően az elöregedett technikának. Az olyan modern, korszerű fűtési rendszerek, mint az olaj vagy gáz kondenzációs technika  vagy a hőszivattyú roppant nagy mértékben csökkenti az energia-fogyasztást. Ne feledjük: a kevesebb energia kevesebb károsanyag -kibocsátást is jelent.

110% hatásfokú Weishaupt kondenzációs kazán? Hogyan lehetséges?

A kondenzációs technikával kialakított fűtési rendszer, köszönhetően a kazántest/hőcserélő  különleges kialakításának, a füstgázokból nem csak az égés hőjét vonja ki és juttatja a fűtési rendszerbe, hanem az elpárolgási hőt is. A füstgázok még a hőcserélőben kondenzálódnak és az ekkor keletkezett hőt átadják a rendszernek. Ezért haladja meg a számított hatásfok  az elméleti határt, a 100 % értéket.

Van annak értelme, hogy meglévő olaj fűtési rendszerem kondenzációs olajkazánnal korszerűsítsem?

Igen, ennek van értelme. Magyarázatként: a múltban állandó magas hőmérsékletű (pl.: 70°C) fűkőkazánokat alkalmaztak. Szabályzó- vagy termosztátszelep vezérelte a helyiség hőmérsékletét. Miután a kazán  egész évben üzemelt (a téli fűtés és hmv-készítés után a nyári hónapokban a melegvíz-szükségletet kellett kielégíteni), igen nagy veszteség keletkezett. Még ha utólag hőszigetelés is történt, megtérül az elöregedett fűtőkazán  cseréje. Sok megvalósított rendszer példája bizonyítja, hogy a fűtés- és a szabályzástechnika cseréje akár 30% megtakarítást hoz az elavult fűtőkazánhoz viszonyítva.

Támogatott-e a termikus szolárrendszer?

Németországban sokféle a termikus szolárrendszerek támogatása. A termikus napkollektor-berendezés több szövetségi államban kap támogatás. Ilyen például a Gazdasági és Exportellenőrzési Szövetségi Hivatal (BAfA) piacösztönzési programja, lsd. https://www.bafa.de.

Termikus szolárberendezés finanszírozására kedvező kölcsönnel van lehetőség a 167-es jelű "Energieeffizient Sanieren – Ergänzungskredit" KfW-programban. Lakóegységenként akár 50.000 Euró érhető el a fűtőberendezés megújuló energiára történő átállításához. A program továbbá kombinálható a BAfA-támogatással. Figyelembe kell venni azonban, hogy a KfW-támogatást is a szolárberendezés telepítő kivitelezőjének kell megigényelnie, lsd. https://www.kfw.de.

Hogyan lehet a Weishaupt szolárrendszert a legjobban alkalmazni?

Weishaupt szolárberendezést két alkalmazásban lehet telepíteni.

  1. Használati melegvíz-készítésre: a jó szolárhozam érdekében a kollektorfelület déli irányba állítása és 45 fokos felállítási szöge az optimális. Sajnos ritkán teljesíthető egyidejűleg mindkét követelmény. A lehetőségekből adódó eltérés a kollektormező nagyságának növelésével kompenzálható.
  2. Fűtésrásegítésre: amikor szolárrendszert kívánunk fűtésrásegítésre telepíteni, akkor a kollektormező nagysága és a szükséges szolártároló meghatározása külön tervezést igényel. A fűtésrásegítés jelentette nagyobb hőigény nagyobb méretű kollektormezőt és szolártárolót kíván. Ebben az esetben a fűtés és a hmv-készítés szoláris fedezete akár 30 % -os is lehet, tehát a fűtési költség akár 30 % -kal is csökkenthető.
Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú olyan fűtési rendszer, mely a környezetből veszi az energiát. Energiaforrás a talaj, a levegő vagy a talajvíz lehet. A hőszivattyú, a primérkör segítségével nyert energiát magasabb hőmérsékletre emeli az épület fűtéséhez. Ideális esetben az épület fűtésére szolgáló energia akár 75 % -t a környezetből veszi. A további 25 % -ot az elektromos energia adja, amire a hőszivattyúnak a hőközlő közeg komprimálásához van szüksége.

Mit jelent a COP?

Amikor hőszivattyú esetében COP (Coefficient Of Performance) értékről beszélünk , az ún. teljesítményszámról van szó, mely szabványos körülmények között megadja egy hőszivattyú teljesítményét. Azonban ezt semmiképp sem szabad a JAZ éves munkaszámmal azonosnak venni, miután utóbbi az adott épületbeli egyedi berendezés hatékonyságára vonatkozik. A teljesítményszámokat és azzal a hőszivattyúkat ha össze kívánjuk hasonlítani, akkor az alapfeltételeknek is azonosaknak kell lenniük. Tehát a  mérés szabványa és a mérési körülményeknek azonosak kell legyenek. Egy levegős hőszivattyú COP értéke A2/W35 mellett (2° C levegő hőmérséklet és 35 °C hőmérsékletre melegítendő fűtővíz) mérve alacsonyabb, mint  A7/W35 mellett. Az összehasonlítás nem lehetséges.

Számomra melyik a megfelelő fűtés?

A helyes fűtést kiválasztani, eldönteni egyáltalán nem könnyű. Hiszen nem csupán egyedi igényekről vagy személyes előszeretetről, mint például a fosszilis vagy megújuló energiahordozók  közötti választásról van szó. Sokkal inkább arról, hogy a berendezést a ház adottságaihoz és hőszükségletéhez kell igazítani. Továbbá az új fűtési rendszernek gazdaságosnak valamint sem alul, sem túlméretezettnek nem szabad lennie. Mindezen témákban biztosan segíteni tud Önnek egy fűtéstechnikai szakcég.

Létezik-e pénzügyi támogatás fűtési rendszerem újjáépítéséhez?

A törvényalkotó lépésről lépésre teremti meg a feltételeket, hogy a németországi háztartásokban az energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot egyre jobban elősegítse. Első helyen áll az Energia-Megtakarítási-Rendelet (EnEV), az országosan érvényes Megújuló-Energiák-Hőtörvény (EEWärmeG), egyedi területi szabályzások mint a 2015-ben kiegészített baden-württembergi Megújuló-Hő-Törvény (EWärmeG) valamint a módosított országos támogatási program a házukat korszerűsítők és az építkezők számára adandó állami támogatással.

Ezek a szabályzások egyértelműen támogatják a jövőnek is megfelelő fűtéstechnikára való átállást. A ház felújításának tökéletes megtervezésében a jó tárgyalási partner az Ön által ismert fűtéstechnikai szakcég lehet. Tudásával, gyakorlati tervezési segítségével és a feladathoz illeszkedő megoldásaival segít Önnek, minden törvényi előírás teljesítésében és a rendelkezésre álló támogatási lehetőségek legjobb kihasználásában. Forduljon hozzá tanácsért.

Milyen gyakran kell karbantartatni a fűtési rendszert?

Az Energiamegtakarítási rendelet (EnEV) szerint a mindenkori üzemeltető kötelessége a fűtőberendezés rendszeres és szakszerű éves ellenőriztetése és karbantartásának elvégeztetése. A karbantartást és az ellenőrzést nem tudja elvégezni az üzemeltető saját maga, ez a szakismeret és a jogosultságok miatt egy fűtéstechnikai szakcég tevékenységi körébe tartozik. A tulajdonosok ezeket a feladatokat egy karbantartási szerződésben rögzíthetik. A szerződés általában tartalmazza a fűtőberendezés éves ellenőrzését, beleértve minden szükséges intézkedést, mint a tisztítás vagy a javítás.

Milyen támogatások léteznek fűtési rendszerhez egy új ház építésekor?

A törvényalkotó lépésről lépésre teremti meg a feltételeket, hogy a németországi háztartásokban az energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot egyre jobban elősegítse. Első helyen áll az Energia-Megtakarítási-Rendelet (EnEV), az országosan érvényes Megújuló-Energiák-Hőtörvény (EEWärmeG), egyedi területi szabályzások mint a 2015-ben kiegészített baden-württembergi Megújuló-Hő-Törvény (EWärmeG) valamint a módosított országos támogatási program a házukat korszerűsítők és az építkezők számára adandó állami támogatással.

Ezek a szabályzások egyértelműen támogatják a jövőnek megfelelő fűtéstechnikára való átállást. A ház felújításának tökéletes megtervezésében a jó tárgyalási partner az Ön által ismert fűtéstechnikai szakcég lehet. Tudásával, gyakorlati tervezési segítségével és a feladathoz illeszkedő megoldásaival segít Önnek, minden törvényi előírás teljesítésében és a rendelkezésre álló támogatási lehetőségek legjobb kihasználásában. Forduljon hozzá tanácsért.

Kapnak-e támogatást az általános tanácsadási és tervezési szolgáltatások?

Nem, az általános tanácsadási és tervezési szolgáltatások nem kapnak támogatást.

Létezik-e állami támogatás megújuló energiára, például termikus szolárrendszerre vagy hőszivattyúra való átállás esetén?

Igen, Németországban jelenleg annyi támogatási pénz áll rendelkezésre megújuló fűtés beépítésére, mint még sohasem. Az állam gazdaságélénkítő programja keretében (MAP) a megújuló energiák  alkalmazására valamint energiahatékonysági ösztönző programjában (APEE) új támogatási irányelveket határozott el. Ebből mindenki profitálhat, aki mostanában meglévő fűtési rendszerét meg kívánja újítani vagy újat akar beszereltetni.További információk és példa számítások a https://www.weishaupt.de/service/foerdermoeglichkeiten oldalon.

Miért van szükségem éves munkaszámom (JAZ) kiszámítására?

A JAZ (éves munkaszám) kalkulátorral Ön gyorsan és egyszerűen tudja kiszámolni a házában üzemelő Weishaupt hőszivattyújának éves munkaszámát. Ennek segítségével Ön támogatási kérelmet készíthet, adhat be, továbbá meggyőződhet saját rendszere hatékonyságáról is.

Az éves munkaszám megadja az előállított fűtéshő összmennyiségét, vonatkoztatva a teljes elektromos energiára. A 4-es éves munkaszám például azt jelenti, hogy egy év alatt egy egység működtető energia és három egység környezeti energia összesen négy egység fűtési hőt állít elő.

Mihez szükséges számomra a zajszámítás?

A Hőszivattyú Szövetségi Egyesület zajszámító programjára Önnek azért van szüksége, hogy meghatározza egy maximum 35 kW fűtésteljesítményű levegő/víz hőszivattyú zajszintjét.

A maximális zajimisszió értéke, dB(A) értékben mérve, különböző terület-besorolásokhoz a „Technischen Anleitung zu Schutz gegen Lärm“ „Zaj elleni védelmi műszaki utatsítás“ dokumentumban van rögzítve. Tisztán lakóövezet esetén nappal 50 dB(A) és éjjel 35 dB(A) a betartandó határ. Családi háznál kültéren felállított Weishaupt hőszivattyú esetében a berendezés jellemzője jelentősen kisebb ezen követelménynél, a szomszéd védendő helyiségétől (általában a hálószoba) mért kb. 3 méterre.

Up