Please select a page template in page properties.

Szakszavak lexikon. Hőtechnika egyszerűen.

Fűtésről minden. A-tól Z-ig

 

Fűtés témában jónéhány elmagyarázandó fogalom akad. Itt minden lényegest megtalál. ABC-sorrendbe rendezve.

harmatpont hőmérséklet

Ha a füstgáz egy hőmérséklettartomány alá hűl, a füstgázbeli gőz kondenzvízzé alakul (kondenzációs hő  és kondenzvíz).

hatásfok

A bevezetett és az elvezetett (felhasznált) energia közötti különbség. Alacsonyabb füstgázhőmérséklettel, valamint alacsonyabb előremenő és visszatérő hőmérséklettel a fűtési rendszer hatásfoka magasabb lesz.

hatékonysági fok

A leadott és a bevezetett energia viszonya, egy meghatározott időszak alatt.

hőcserélő

Az a készülék, mely az égés hőjét átadja a fűtővíznek. Egy fűtőkazánban, hőtermelőben a hőcserélő  a legfontosabb elem -- meghatározó a hatékonyság szempontjából.

hőhordozó folyadék

Víz és fagyállóanyag kész keveréke. Ez a keverék -15 °C-ig fagyálló. A folyadékot talajkollektorokban vagy talajszondákban alkalmazzák hőhordozóként.

hőtároló

Az a készülék (tartály), mely hatékonyan tárolja a hőt. Belső, ivóvízzel érintkező felülete gyakran zománcozott – ezáltal optimális a melegvíz-higiénia. A kiemelkedő minőségű hőszigeteléseknek köszönhetően minimális az energetikai veszteség.

hőtermelő

Az az egység, mely hőt termel és azt a fűtővíznek adja át. A nagyhatékonyságú hőcserélőnek és a kiemelkedő minőségű hőszigeteléseknek köszönhetően az energiaveszteségek minimálisak (kondenzációs rendszerek).

hűtőközeg

Hőszivattyúkban hőátadásra alkalmazott folyadék. Alacsony nyomáson és hőmérsékleten felveszi a hőt, magas nyomáson és magas hőmérsékleten leadja a hőt. Ezen folyamatoknál megváltozik a halmazállapota.

Up