Please select a page template in page properties.

Szakszavak lexikon. Hőtechnika egyszerűen.

Fűtésről minden. A-tól Z-ig

 

Fűtés témában jónéhány elmagyarázandó fogalom akad. Itt minden lényegest megtalál. ABC-sorrendbe rendezve.

fűtési görbe

A kazán  hőmérséklete a fűtési görbe  (vagy hőmérséklet görbe) segítségével kerül beállításra, a külső hőmérséklet figyelembe vételével. Az alacsony külső hőmérséklet magas kazánhőmérsékletet kíván meg. A fűtésgörbe beállítása a hatékony fűtési üzem szempontjából nagyon fontos és a beállítást minden karbantartás során gondosan ellenőrizni kell.

fűtőérték

Azt a hőmennyiséget adja meg, amely egy köbméter (normálállapotú) gáz vagy egy kilogramm fűtőolaj maradéktalan elégetése során felszabadul, amikor az égés során keletkező víz gőz halmazállapotú. Megadása kWh/m3 vagy kWh/kg mértékegységben történik, rövid jelölése fűtőérték  Hi.

fűtőkazán

Az a műszaki egység, mely az égés során keletkezett hőt átadja a fűtővíznek. A Weishaupt legújabb generációs kazánjai, a hatékony hőcserélők és a kiemelkedő hőszigetelések révén a minimumra csökkentik az energiaveszteséget.

fűtőkör

Az épületen belüli hőellátási rendszer. Ehhez tartoznak a csővezetékek, a fűtőtestek vagy a padlófűtés, valamint az elektronikus keringető szivattyúk (keringető szivattyúk).

Up