Please select a page template in page properties.

Szakszavak lexikon. Hőtechnika egyszerűen.

Fűtésről minden. A-tól Z-ig

 

Fűtés témában jónéhány elmagyarázandó fogalom akad. Itt minden lényegest megtalál. ABC-sorrendbe rendezve.

égési gázok

Azon termékek, melyek tüzelőanyag égéslevegővel való elégésekor keletkeznek. A legnagyobb részben széndioxid  (CO2 ) keletkezik és vízgőz .

égéslevegő

Tartalmaz 21 százalék oxigént, mely minden tüzelésnél szükséges. Továbbá van benne 78 % nitrogén. 1 köbméter gáz vagy 1 liter fűtőolaj teljes elégetéséhez kb. 10 köbméter égéslevegő  szükséges.

égő

A fűtési rendszer meghatározó eleme. Levegő jelenlétében az égő  elégeti a tüzelőanyagot, így hőt termel. Tüzelőanyagként általában fűtőolajat vagy gázt használnak. A tüzelés vezérlésében elvégzett korszerű műszaki fejlesztések eredményeképp, a tüzelés során a károsanyag -kibocsátás a minimumra csökkent és lényegesen megnőtt a hőhozam.

égőmotor

Elektromos energiát kap és a ventilátor járókerekét forgatja annak érdekében, hogy a szükséges levegő az égőhöz jusson. Egy<br/> olajégőnél az égőmotor  még az olajszivattyút is meghajtja. A Weishaupt e fontos egység minőségéért is jótáll<br/> saját hírnevével - az elektromotorokat évtizedek óta saját maga gyártja, a legmagasabb minőségben.

előremenő hőmérséklet

Az a fűtővíz hőmérséklet, mellyel a víz a fűtőtesthez érkezik. Általában fűtőtestes fűtésnél az előremenő hőmérséklet  (akár) 70 °C (padlófűtésnél 40 °C-ig). A hőmérséklet azonban csak hideg külső hőmérsékletnél ilyen magas. Amikor emelkedik a külső hőmérséklet, csökken az előremenő hőmérséklet .

elpárologtató

Egy hőszivattyún belüli hőcserélő . Elpárologtatja a hőközlő közeget a hőforrásból felvett energia segítségével.

emisszió

Gyűjtőfogalom a környezetet terhelő károsanyagokra, melyek a tüzeléstechnika átgondolt, folyamatos továbbfejlesztése révén – a Weishaupt az égők piacán világvezető – a minimumra csökkenthetők. Különösen a nitrogénoxid -emissziók (a savas eső egyik okozója) nagysága csökkent drasztikusan az elmúlt években.

energia tartalékok

Megkülönböztetünk egyrészről véges energiaforrásokat, melyek számunkra csak korlátozottan állnak rendelkezésre, mint az olaj vagy a gáz és ezért rendkívül takarékosan kell ezeket felhasználnunk, másrészről mindig megújuló energiaforrásokat, mint a Nap, a szél vagy a víz (megújuló energiák ). Ezek a tartalékok az idők során végzett rengeteg fejlesztés és kutatás ellenére – gazdaságosan alkalmazható módon és említésre méltó terjedelemben – energiaszükségletünk csak kis részét tudják fedezni.

energiahordozók

Tüzelőanyagként fűtőolajat, bioolajat, földgázt, pb-gázt, biogázt stb. használnak. Energiatartalmuk az eltüzelés során szabadul fel (tüzelőanyag).

energiamérleg

A bevezetett energia és az átadott, felhasznált energia viszonyának vizsgálata. Ennek segítségével lehetséges a felhasználás gazdaságosságáról véleményt alkotni.

energiaveszteség

A veszendőbe menő energia. A bevezetett és a kinyert (felhasznált) energia különbsége. A Weishaupt korszerű fűtési rendszerei az energiaveszteséget, a hatékony hőcserélők és a kiemelkedő minőségű hőszigetelések révén, a lehető legkisebbre csökkentették.

Up