Please select a page template in page properties.

A Weishaupt-csoport az ISH Energy 2019 Frankfurt kiállításon

A Frankfurtban megrendezett nemzetközi és irányt mutató ISH Energy 2019 kiállítás keretében a Weishaupt csoport a „közel & személyesen“ mottó jegyében ismertette meg szakmai partnereivel átfogó termék- és szolgáltatási palettáját – több mint 2.600 m2 nagyságú kiállítási standján, mely az új Halle 12.0 pavilonban került felépítésre.

A Weishaupt Csoport több mint 3.500 munkatársával, a tüzelőberendezések, fűtési rendszerek, hőszivattyúk, szolárrendszerek és épületautomatizálás területen a vezető vállalatok közé tartozik.

Az 1932-ben alapított vállalat ma holding formában működik: a Weishaupt Csoport három céget hozott közös tető alá, amelyek az energia-technika (Weishaupt), energia-nyerés (BauGrund Süd) és energia-menedzsment (Neuberger Gebäudeautomation) területen tevékenykednek.

A frankfurti ISH Energy 2019 nemzetközi vásáron a Weishaupt Csoport, a „közel & személyesen“ mottó alatt, 2.600 négyzetméteres standon (az új Halle 12.0 csarnokban) mutatja be széles termék- és szolgáltatás-programját szakmai partnereinek. A három Weishaupt üzleti terület termékcsoportjaiból kiállításra kerülnek:

Energia-technika:

 • fali kondenzációs gázkazánok a 2 ... 800 kW tartományban, rendszer-komponenseivel
 • álló kondenzációs gázkazánok a 2 ... 1.200 kW tartományban, rendszer-komponenseivel
 • álló kondenzációs olajkazánok (45 kW-ig), rendszer-komponenseivel
 • magashatékonyságú és kompakt hőszivattyúk a levegőből, a talajból, a vízből történő energia-kinyeréshez (180 kW-ig)
 • split hőszivattyúk (16 kW-ig)
 • szolárrendszerek, rendszerelemek és tárolók/állomások
 • szabályzó és távvezérlő rendszerek
 • gáz-, olaj- és kéttüzelőanyagos égők digitális tüzelésvezérléssel (32.000 kW egységteljesítményig), melyek 1 MW-tól szimultán tüzelés-üzemre is alkalmazhatók
 • szerteágazó szerviz-szolgáltatások fűtéstechnikai/installatőr cégek és mérnökirodák számára: tanácsadás, tervezés/projekttervezés, megrendelés, szállítás, installálás/üzembe helyezés és vevőszolgálat

Energia-nyerés:

 • geoplus®-talajszonda és -fúrás
 • hydroplus®-kútfúrás
 • gyűrűtér lezárásának automatikus ellenőrzése

Energia-menedzsment:

 • épület irányítástechnika és épületautomatizálás

 

1. Kondenzációs technika

1.1 ÚJ: Thermo Condens WTC-GW 80/100-A kondenzációs gázkazán

Az új WTC-GW 80/100-A kondenzációs gázkazánokkal a Weishaupt kibővítette fali készülékeinek teljesítményspektrumát a korábbi 60 kW-ról 100 kW-ra – kaszkádrendszerben pedig 800 kW-ra.

Az új készülékek magas minősége már a készülékháznál kezdődik. A nagyon átgondolt felfüggesztésnek és szintező rendszernek köszönhetően a kazán nagyon rövid idő alatt, a tökéletes, végleges helyzetbe állítható. Az egyszerű, egyértelmű kábelezést a hátsófali hely, az elemekhez való optimális hozzáférést a ferdén levágott készülékburkolat biztosítja. Fröccsenő víz ellen védetten (a jobb oldalon) van az elektronika és (a bal oldalon) a hidraulikai és mechanikus elemek – egymástól elválasztva.

A nagyteljesítményű hőcserélő egy magas minőségű alumínium/szilícium-homoköntvény. Kiemelkedően magas a hővezetőképessége (6,7-szer jobb, mint a nemesacél), hatékony, robusztus és hosszú élettartamú. A készülék egyszerű karbantarthatóságát nagyméretű tisztítónyílások segítik.

Az önkalibráló Weishaupt SCOT-rendszer (Safety Combustion Technology) a gáz-tüzelőanyag változó összetétele esetében is mindig optimális égésminőséget biztosít. Az új készülékek széles modulációs tartománya révén akár 14,4 kW lehet a kislángteljesítmény (50/30 °C-nál).

Az elektronikus üzembe helyezési segéd a csatlakoztatott készülék-egységek segítségével behatárolja a lehetséges berendezés konfigurációkat. Csupán a rendszerre illő hidraulikát kell kiválasztani. Ezután minden paraméter és kapcsolókimenet automatikusan felveszi a szükséges értékét. Ez megkönnyíti az üzembe helyezést, drasztikusan lecsökkenti az üzembe helyezési időt, növeli a működési biztonságot és elkerülhetővé teszi a beállítási hibákat.

A moduláris felépítésű Weishaupt WEM energia-menedzsment-rendszer mindenhol alkalmazható s bővíthető – akár komplex berendezés-rendszereknél is. Az alapkivitelben (minden készülékben) megtalálható LAN-felület és a Weishaupt energia-menedzsment Portal segítségével az üzembe helyezett kondenzációs gázkazán egyszerűen és biztonságosan kommunikálhat interneten keresztül számítógéppel, okostelefonnal vagy tablettel. Természetesen az aktuális, magas információ-biztonsági előírásokat a rendszer mindig betartja.

1.2 ÚJ: Thermo Condens WTC-OB B (20-35 kW) olaj kondenzációs kazán

A WTC-OB 18-B kazán 2018-as bevezetése óta elkészültek az új generációs, 25, 30 és 35 kW teljesítményű kondenzációs olajkazánok. Ezekben a berendezésekben gyárilag beállított Weishaupt purflam® kékláng-égő van.

A hőigénynek megfelelően az 1-es vagy a 2-es fokozatban, különösen takarékosan működik.

Az alumínium-szilícium öntvény nagyteljesítményű hőcserélőt teljes hőszigetelés veszi körbe és biztosítja az akár 92 % -os éves energiahatékonyságot. Ez A energiahatékonysági osztály! A kazán egyszerű karbantartását nagy szabad nyílások és akadálytalan hozzáférés teszi lehetővé.

A beépített füstgáz és égéslevegő zajcsillapító-kombináció rendkívül csendes üzemet biztosít. A kazánburkolaton belül elhelyeztünk még egyszerűen karbantartható olajszűrő- és légtelenítő kombinációt is.

 

2. Hőszivattyúk

2.1 ÚJ: Biblock WWP LB (10 kW) levegő/víz hőszivattyú

Az új, modulációs működésű Weishaupt Biblock WWP LB levegő/víz-hőszivattyú teljesítménytartománya 3 ... 10 kW-ig terjed. Extrém csendes és hatékony üzeme valamint a modern és megnyerő kialakítású kültéri egysége kiemelkedő. Az új és egyedülálló formatervezésű kültéri egység elpárologtató felülete 45 négyzetméter, speciális BlueFin-bevonata korrózió elleni növelt ellenállást eredményez. A rendkívül nyugodt üzemet az áramlás-optimalizált lamellák és a bagolyszárny-lapátos ventilátor biztosítják. Már 1,5 méter távolságban alig hallható a készülék működés közben -- csupán 35 dB(A). Ez a TA Lärm előírás (Grenzwert in reinen Wohn- und Kurgebieten / lakó- és üdülő övezeti határérték) előírás legszigorúbb követelményének felel meg. A gyorsindulású elektronikus expanziós-szelep magas hatékonyságot eredményez.

A beltéri egységben Scroll-kompresszor működik extragyors inverterrel, ami a kiemelkedően nyugodt működést, a parancsolt érték gyors elérését, valamint hosszú élettartamot eredményez. A gőzbefecskendezésnek és az elektronikus expanziós-szeleppel ellátott kiegészítő hőcserélőnek köszönhetően az új Biblock-hőszivattyú akár -22 °C külső hőmérsékletnél is működik és akár 65 °C előremenő hőmérsékletet biztosít. A nagyon magas szériafelszereltség része a légtelenítő rendszer, az iszapleválasztó rendszer, a komplett felszerelés hűtésüzemhez, a térfogatáram-szenzor beépített hőmennyiségmérővel, valamint a fűtésre és melegvízkészítésre beépített második hőtermelő.

Az új hőszivattyúk kezelése intuitív módon egy színes kijelzőjű rendszerkészüléken és LED-funkció-hasábok segítségével történik. Az alapkivitelként beépített üzembe helyezési segéd révén a fűtésszerelő szakember a hőszivattyút egyszerűen és gyorsan üzembe tudja helyezni.

2.2 ÚJ: A Weishaupt Monoblock-hőszivattyúk mindegyike intuitív kezelőegységet kapott

A Weishaupt mindegyik monoblock hőszivattyúja intuitív kezelésű, egy 4,3 coll méretű színes érintőképernyő (és egy LED-fénysor) segítségével. A kezelői szinten van egy egyszerű melegebb/hidegebb állítási lehetőség. Kijelzésre kerül: a dátum/idő, az előremenő-, melegvíz- és külső hőmérséklet, a hőszivattyú üzemállapota, valamint a kiválasztott kezelési szint. Az érintőképernyő melletti zöld LED-fénysor jelzi, hogy a hőszivattyú zavarmentesen működik.

 

3. Tárolók és állomások

3.1 ÚJ: WHI apartment lakáshőközpont

Az új elektronikus szabályzású Weishaupt WHI apartment lakáshőközpont egyesíti magában a fűtési hőátadás, hmv-készítés és fogyasztásmérés funkciókat – egyetlen beépítésre kész egységben.

Mind új építkezés, mind épület korszerűsítés során egyre több építési vállalkozás, tervező és installatőr-szakcég alkalmazza a lakáshőközpontot. Ennek oka egyértelműen a magas hmv-komfort, valamint a kondenzációs kazánokkal és hőszivattyúkkal való nagyszerű kompatibilitás. Mindez egy elosztó-szekrény kompakt formájában. Alkalmazási területek: például a társasházak és minden olyan objektum, ahol a melegvíz-higiéniával szemben magas követelményeket támasztanak.

 

4. Gáz-, olaj- és kéttüzelőanyagos égők

4.1 ÚJ: Fordulatszám- és O2-szabályzás a W-sorozatú kompakt égőkhöz

A Weishaupt most már a W sorozatú kompakt tüzelőberendezéseihez is ajánlja az energia-megtakarító technikákat: fordulatszám- és O2-szabályzást (a W-sorozat max. teljesítménye 570 kW).

A ventilátormotor fordulatszám-szabályzása az elektromos energia-felvétel jelentős (akár 70% -os) és a zajemisszió (akár 9 dB(A) ) csökkentését, valamint az égő lágy indítását biztosítja. Az O2-szabályzás tüzelőanyag-megtakarítást, állandó tüzeléstechnikai paramétereket és a rendszer biztonságos felügyeletét biztosítja.

4.2 ÚJ: Ultra LowNOx-technológia PLN és 4LN+ARF – új termékek

A mind szigorúbbá váló EU-beli (valamint kínai és USA) törvényi NOx-emissziókövetelmények figyelembevételével a Weishaupt szélesíti Ultra LowNOx-égő programját. A WM-G30 (teljesítmény max ca. 4.200 kW) gázégővel a Weishaupt felfele bővítette PLN-égő programját. A PLN-rövidítés a Premix-LowNOx szóból ered – egy olyan rendszer, mely kombinálja az előkeverés és a felületen való elégetés technológiákat. Ezen tüzeléstechnika kiemelkedő előnye abban rejlik, hogy a kereskedelemben elterjedt kazánok mellett lényegesen kisebb geometriájú tűzterek is betüzelhetők, miközben az NOx-érték 20 mg/kWh alatti lesz! A WM-G50 (max 11.000 kW) gázégőnél és a WM-GL20 (max 2.000 kW) ill. WKmono-GL80 (max 17.000 kW) kéttüzelőanyagos égőknél a Weishaupt kialakította a LowNOx-Version 4LN kivitelt, mely füstgázvisszavezetéssel (ARF) rendelkezik, ezáltal a nagyszerű 30 mg/kWh (gázüzemben) alatti NOx-érték érhető el. A 4LN-égőváltozat tartalmaz egy füstgáz-visszavezetési rendszert, melynek szabályzási komponenseit az égőbe építették be. Speciálisan illesztett keverőrendszerek és a digitális tüzelésvezérlő gondoskodik arról, hogy a már sokmilliószor bizonyított erények, mint a megbízható gyújtás, magas lángstabilitás és biztonságos üzemi viselkedés megmaradjanak.

 

5. Neuberger épületautomatizálás a legmagasabb igényekre

Az újdonságokról részletes információk találhatók a www.neuberger.net

 

6. Földfelszín-közeli geotermia: a BauGrund Süd kínálata

6.1 A geoplus® talajszondák

A talaj hője egy környezetbarát és korlátlanul rendelkezésre álló energiaforrás. A BauGrund Süd a földfelszín-közeli geotermia vezető európai vállalata, mely kompetenciája és tapasztalatai alapján abban a helyzetben van, hogy átlátható és egyértelmű ajánlatot készíthet az építtetők és a fűtési rendszereket kialakítók, szerelők számára.

Egy BauGrund Süd gyártmányú geoplus®-talajszonda mindig egy komplex projekt, mely a telepítési hely elemzésétől kezdve a hőszivattyús rendszerre való rákötésig, minden munkafázist tartalmaz. És ez igaz a költségekre is.

6.2 A hydroplus® kútrendszer

A talajvíz minden energiaforrások leghatékonyabbika, ha hőszivattyúról van szó. A bevitt elektromos energiának akár az ötszörösét tudja egy Weishaupt víz/víz-hőszivattyú szállítani. Ennek előfeltétele a professzionálisan elkészített kút, mely a talajvíz-energiaforrás folyamatos kihasználását biztosítja. Erre a feladatra kiválóan alkalmas a Weishaupt leányvállalata, a BauGrund Süd. A földfelszín-közeli geotermia vezető európai vállalata rendelkezik mindazzal a tudással és tapasztalattal a (termikus) kútberendezések területén, amely egy átlátható és biztos ajánlat elkészítéséhez elengedhetetlen.

6.3 A gyűrűtértömítés automatikus minőségellenőrzése

A BauGrund Süd geoplus® talajszondája mostantól rendelkezésre áll a gyűrűtértömítés automatikus minőségellenőrzésével együtt. A jelöléssel ellátott töltőanyag és a precíz méréstechnika alkalmazása biztosítja a gyűrűtértömítés szakszerű elkészítését.

A gyűrűtértömítés a talajszonda nagyon fontos része. A talajszonda és a furatfal közötti teret egy speciális építési anyaggal töltik ki. A bepréseléses kitöltés a talajszonda és a környező talaj optimális termikus összekötését teremti meg. Ami nagyon fontos: két talajvízvezető réteg nem kívánt összekapcsolódását, az ún. „hidraulikai rövidzárt” ezen technológiával biztosan el lehet kerülni.

A talajszondával kapcsolatos leggyakoribb reklamációk visszavezethetők a gyűrűtértömítés nem megfelelő elkészítésére. Nem ez az a része a hőszivattyús rendszernek, ahol „spórolni” kellene.

Up